Oh Eddie, you shouldn’t have!

Vandaag is Rik Mayall (1958) jarig, de Britse acteur die doorbrak met de absurdistische comedyreeks The Young Ones, maar pas tot zijn volle recht kwam in het latere Bottom en The New Statesman.

In Bottom speelt hij de mentaal labiele lowlife Richie Richard, die samen met zijn al even gestoorde vriend Eddie Hitler een smerig en compleet uitgewoond appartement betrekt in het druilerige, deprimerende Hammersmith van de jaren ’80. Hun dagelijkse bezigheden bestaan uit tv kijken, vrouwen proberen te scoren (met de nadruk op probéren, want het loopt altijd desastreus af), bier drinken in de lokale pub en elkaar verrot slaan met strijkijzers, pannen, frigodeuren en ander huisraad.

Na meer dan 20 jaar samenwonen hebben ze dezelfde banale huiselijke ruzies waar elk getrouwd koppel onvermijdelijk aan ten prooi valt. De verhaallijnen zijn compleet van de pot gerukt, de dialogen zijn spits en geestig en de decors zijn ronduit hilarisch in al hun bordkartonnerigheid, maar Bottom blijft zoveel jaar na datum toch vooral een knaller omdat Rik Mayall een komisch acteertalent hors catégorie is. Zet hem op een podium en je kan je ogen er niet vanaf houden. Ô wat houden wij hartstochtelijk van deze vuilgebekte, maar razend intelligente en ongelooflijk grappige man.

Hieronder een toepasselijk fragment uit Bottom waarin Richie op zeer typerende wijze zijn verjaardag viert: in zijn smoezelige pyjama en met de vettige kop haar die we van hem gewoon zijn.

Advertenties

Tags: , , , , , , , ,

2 Reacties to “Oh Eddie, you shouldn’t have!”

  1. blommekop Says:

    What a smashing blouse you have on there!

  2. ondergrauw Says:

    Yay, Richie’s favourite hook-up line!
    Blijkbaar verkopen ze zelfs T-shirts met dat opschrift:
    http://www.ebay.co.uk/itm/TRIBUTE-CULT-TV-SHOW-BOTTOM-SMASHING-BLOUSE-T-SHIRT-/251061701841

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: