Black Bettie

“I think that she was a remarkable lady, an iconic figure in pop culture who influenced sexuality, taste in fashion, someone who had a tremendous impact on our society. She was a very dear person.” (Hugh Hefner)

Drie jaar geleden stierf pinupicoon Bettie Mae Page (1923-2008) op 85-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking en een hartinfarct. 60 jaar na haar grote doorbraak blijft ze een bron van inspiratie en een stijlicoon voor tal van ontwerpers, kunstenaars en supersterren.

Jarretellen, netkousen en stiletto’s
Bettie werd in de jaren ’50 bekend als Amerikaans fotomodel en sekssymbool, o.a. door haar verschijning in de Playboy en de vele cheeky striptease- en bondagefoto’s die fotograaf Irving Klaw van haar maakte. Daarin nam ze allerlei uitdagende poses aan in jarretellen, netkousen, torenhoge stiletto’s en doorzichtige niemendalletjes, met de typische korte pinup-pony, felrode lippen en voluptueuze rondingen die later haar voornaamste handelsmerk zouden worden. Nu eens vastgebonden in de rol van hulpeloos slachtoffer, dan weer als dominatrix speels zwaaiend met een zweepje. Kortom: al wat in de kuise jaren ’50 als het werk des duivels werd beschouwd. Zo werd ze zelfs een tijdlang gevolgd door de Amerikaanse overheid in een onderzoek naar “pornografische activiteiten”.

Schizofreen
Ondanks de duidelijke aanwezigheid van humor in haar werk had Bettie een zeer moeilijke jeugd, die werd gekenmerkt door armoede, fysiek geweld, misbruik en een compleet gebrek aan affectie. Dit resulteerde in mentale problemen die op latere leeftijd tot uiting kwamen in de vorm van depressies en schizofrenie (waarvoor ze zelfs een tijdlang werd geïnterneerd).

Forbidden fruit and apple pie
Tot op vandaag is ze een rolmodel voor een hele resem supersterren, pinups en rockabilly chicks, die haar nog steeds zien als de belichaming van erotiek, sensualiteit, humor, speelsheid en nieuwsgierigheid. Net die tegenstrijdige combinatie van wulpse stoutheid en bijna kinderlijke onschuld maakten haar zo onweerstaanbaar. Of om het met de woorden van Hugh Hefner te zeggen: “Bettie suggested forbidden fruit as well as apple pie”.

Bezoek de officiële Bettie Page site of bekijk de biografische film uit 2005 “The Notorious Betty Page”.

Advertenties

Tags: , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: