Sensatiegeil

foto AFP

We kunnen het natuurlijk enkel toejuichen dat onmenselijke, paranoïde psychopaten met veel te veel macht, genre Saddam en Kadhafi, stelselmatig verdwijnen. Dat neemt niet weg dat wij ons vragen stellen bij de manier waarop de media zich en masse op de bloederige beelden storten. Zelfs kwaliteitskranten gaan zonder enige terughoudendheid mee in deze tendens. De kijk- en leescijfers moeten omhoog natuurlijk en daar moet alles dan maar voor wijken.

Komt het ooit nog in het hoofd van een journalist op dat er lezers en kijkers zijn die er geen behoefte aan hebben om bij de ochtendkoffie geconfronteerd te worden met het half kapotgeschoten hoofd van een mens? Een mens die, toegegeven, een dictator van de smerigste soort was, maar dat maakt de beelden niet minder schokkend en degoutant. Is een beetje ethiek te veel gevraagd? Of ben ik de enige die deze trend ziek en alarmerend vindt?

En mogen wij ons in één adem ook afvragen wat de nieuwswaarde is van berichten à la “Kadhafi droeg een pruik”? Of zijn wij nu te kritisch?

Advertenties

Tags: , , , , , , , ,

4 Reacties to “Sensatiegeil”

 1. manuscripten Says:

  Eens Susan Sontag lezen, veel van uw vragen komen daar aan bod.
  grt manu

 2. ondergrauw Says:

  Susan Sontag? Nog niets van gelezen, maar was haar naam wel al tegengekomen als partner van het fototalent Annie Leibovitz. Zal Susan op mijn schandalig lange leeslijst zetten, bedankt voor de tip.

 3. Heidi Says:

  Ook net onverwacht & ongevraagd een van die foto’s onder ogen gekregen. Kan het alleen maar volmondig met je eens zijn zusje…

 4. ondergrauw Says:

  Bah, zwijg mij ervan. Net alsof iemand je ’s morgens vanuit het niets een bord lauwe ingewanden voorschotelt. In het vervolg wacht ik met de krant tot ik mijn boterkoek met koffie binnen heb.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: