Ode aan een muzieknerd

“Find people who think like you and stick with them. Make only music you are passionate about. Work only with people you like and trust. Don’t sign anything.” (Steve Albini)

Hij kleedt zich als een IT-leraar uit de jaren ’90 en zijn buitensporige beroepsernst grenst aan het autistische. Vandaag is Steve Albini jarig (49), bandlid van Shellac en het ter ziele gegane Big Black, onafhankelijk muziekproducer en fel tegenstander van de onethische praktijken van grote platenmaatschappijen. Daarover schreef hij begin jaren ’90 een niets ontziend artikel getiteld “The Problem With Music”, waarin hij de opbrengstverdeling van een plaat eens boekhoudkundig onder de loep nam. Het resultaat was ontluisterend: een whopping 710.000 dollar voor het platenlabel tegenover een miezerige 4031 dollar voor de bandleden zelf.

 • The Balance Sheet: This is how much each player got paid at the end of the game:
  Record company: $ 710,000
  Producer: $ 90,000
  Manager: $ 51,000
  Studio: $ 52,500
  Previous label: $ 50,000
  Agent: $ 7,500
  Lawyer: $ 12,000
  Band member net income each: $ 4,031.25

Naast de financiële uitbuiting van muzikanten trekt Albini ook van leer tegen de gangbare opvatting in de muziekindustrie dat de producer bepaalt hoe een band moet klinken, niet de band zelf. Deze betuttelende manier van werken is niet aan hem besteed; hij zoekt liever samen met de muzikanten naar oplossingen om hun typerende geluid zo goed mogelijk op plaat weer te geven. In die intuïtieve zoektocht naar de juiste sound is hij overigens even verbeten als inventief, getuige zijn obscure en stokoude analoge opnamemateriaal en zijn beruchte verzameling distortionpedaaltjes, waarover hij urenlang tot in de meest technische details kan uitweiden.

Deze DIY-ingesteldheid heeft hem, terecht, een ijzersterke reputatie opgeleverd in de muziekwereld. De lijst van meer dan 1500 bands waarmee hij heeft samengewerkt liegt er niet om: onder meer Nirvana, The Breeders, The Ex, Slint, Helmet, Godspeed You! Black Emperor en PJ Harvey maakten al dankbaar gebruik van zijn diensten. En de lijst van hunkerende kandidaten is zo mogelijk nog langer.

Laten wij het obligate Lang zal hij leven dit keer maar omruilen voor het meer toepasselijke Kerosene van Big Black.

Advertenties

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: