Tijgerwormen en springstaarten

Sinds kort stellen wij bij onszelf een zeker fanatisme vast als het gaat om milieu-aangelegenheden. Na de beslissing om twee dagen per week geen vlees of vis meer aan te raken, zijn we tegenwoordig zelfs aan het composteren geslagen! Had iemand mij enkele jaren geleden gezegd dat ik ooit vol vertedering in een bak met wemelend ongedierte zou staan kijken, ik had hem op staande voet laten interneren. Maar zie haar eens bevallig lonken in de tuin, onze nieuwe aanwinst. Isn’t she a beauty:

Vol ongeduld sta ik te trappelen tot de eerste tijgerworm of springstaart, beiden voorbode van gezonde compost, zich openbaart. Tot nu toe lieten enkel een paar saaie pissebedden zich betrappen. Alhoewel, saai. Als ik mag afgaan op de beschrijving in de OVAM-composteerbrochure, de Bijbel van elke zichzelf respecterende composteerder, komen deze kleine compostbewoners akelig dicht in de buurt van buitenaardse monsters uit science-fictionfilms: “De enige op het land levende kreeftachtigen die ademen via vochtige witte kieuwen, die zich tussen het laatste paar poten bevinden”, dixit OVAM. Kreeftachtigen?!

Maar genoeg geluld nu. Composteren heeft twee grote voordelen: ten eerste halveert het je hoeveelheid huisafval (afhankelijk van hoeveel fruit en groenten je wekelijks verbruikt) en ten tweede kan je de verkregen compost gebruiken om de tuingrond of de aarde voor potplanten mee te verrijken. Een win-winsituatie!

Enkele gouden composteertips

Voor een optimale compostering is één principe van groot belang: je hebt een goede mix nodig van “groene” en “bruine” materialen. Groene materialen zijn materialen die van zichzelf weinig structuur bezitten, veel voedingsstoffen bevatten en een hoog vochtgehalte hebben. Bijvoorbeeld: grasmaaisel, groente- en fruitresten en dierlijke mest. Als je enkel groen materiaal composteert, zal je merken dat de boel snel gaat stinken. Doordat het materiaal “dichtslaat” kan er geen zuurstof meer bij. Van composteren is dan geen sprake meer.
Luchtige, stugge materialen zoals stro, houtsnippers, droge herfstbladeren en dorre stengels bevatten weinig voedsel en zijn vaak droog. Het zijn de bruine materialen die structuur geven aan de compost. Zuiver composteren ze slechts langzaam. Stinken doen ze nooit.

Wat mag wel en niet in het compostvat?

WEL

• Schillen van citrusvruchten en ander fruit: snij ze wel in kleine stukken om de vertering te versnellen. Vergeet ook niet om bij dit uitgesproken “groene” materiaal telkens structuurmateriaal toe te voegen.
• Aardappelschillen en andere groenteresten
• Eierschalen: gekneusde eierschalen vergaan sneller
• Doppen van noten: kokosnoten verteren uiterst langzaam, okkernoten gaan iets sneller. Hazelnoten, arachide- en pistachenoten verteren probleemloos.
• Keukenrolpapier: verteert probleemloos in kleine hoeveelheden. Gebruik je compostbak echter niet als alternatief voor de inzameling van oud papier.
• Versnipperd snoeihout: uitstekend basismateriaal voor je compost. Het hout brengt lucht in de compost en de bladeren en schors zitten vol voedingselementen.
• Plantenresten uit moes- en siertuin
• Onkruid: verwijder zo goed mogelijk de aarde tussen de wortels.
• Stro en hooi: ideaal structuurmateriaal
• Herfstbladeren en dennennaalden
• Verwelkte snijbloemen en potplanten: snij de stengels in stukken en verwijder de aarde.
• Haagscheersel en grasmaaisel
• Mest van planteneters: hamster, cavia, konijn, kip, schaap
• Zaagmeel en houtkrullen: goed mengen met het ander materiaal, gebruik in kleine hoeveelheden
• Theebladeren en –zakjes
• Koffiedik met (papier)filter

NIET

• Timmerhout of grof ongesnipperd snoeihout: verteert te langzaam
• Beenderen en dierlijk afval
• Aarde en zand
• Saus, vet en olie
• Uitwerpselen van honden en katten/ kattenbakvulling
• Wegwerpluiers
• Stof uit de stofzuiger
• As van de open haard
• Houtskool
• Kunststof
• Metaal en blik

Waar zet ik mijn compostvat?

De plaats waar je het compostvat zet, beïnvloedt de werking ervan. Let op vier zaken:

• Kies geen verhard oppervlak – terras – maar een plek met losse grond.
• Geef de voorkeur aan een plaats waar minstens een paar uur per dag de zon schijnt. Een hele dag volle zon is van het goede te veel. Beschut het vat ook tegen gure wind.
• Naast de keukendeur is niet wenselijk, te ver evenmin. Bedenk dat je dagelijks naar het compostvat zal moeten met je keukenafval.
• Geef je vat voldoende ruimte. Zorg dat je er vooral vooraan goed bij kan.

Wie graag meer info wil, verwijs ik door naar de online composteerbrochure van OVAM.

Voor je het weet ben je helemaal verkocht en jaag je vrienden en familie de stuipen op het lijf met allerlei freaky compostmerchandising!

Advertenties

Tags: , , , ,

2 Reacties to “Tijgerwormen en springstaarten”

  1. Detlev Corthals Says:

    hoe moet jij zoveel dingen ingojen is ge niet meer fruit heb vervoorbeeld wat dan é!!! groetjes

    • ondergrauw Says:

      Dag Detlev. Ach, zelfs als je er eventjes niks meer bijgooit blijven die compostbeestjes gewoon verderleven hoor. Dan halen ze hun eten gewoon uit de dichtstbijzijnde MacDonald’s :) Volgens mij ben jij trouwens de jongste blogbezoeker die ik tot nu toe over de vloer heb gehad!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: