Parttime vegetarisch

We zijn opgegroeid met het idee dat we veel vlees moeten eten om kloek te staan en dat vegetariërs wereldvreemde zonderlingen zijn die constant ten prooi vallen aan appelflauwtes. Ondertussen schrijven we 2011 en is het hoog tijd om die hardnekkige clichés uit de jaren stilletjes met de nodige scepsis te benaderen. Vooral de bijna 7 miljard lotgenoten en de nakende milieucatastrofes die ons boven het hoofd hangen nopen ons ertoe onze dagelijkse gewoontes in vraag te stellen. Elke dag vlees of vis is namelijk niet nodig om gezond door het leven te huppelen. Bovendien hebben we tegenwoordig alternatieven genoeg om probleemloos één dag per week vlees- en visloos te eten.

Enkele goede redenen om een vegetarische dag in te lassen:

• Rood vlees en bereide vleeswaren = meer risico op colonkanker
• Dezelfde vleessoorten zijn rijk aan vetten en cholesterol
• Het meeste vlees bevat een hoge dosis bewaarmiddelen (sulfieten)
• Een te hoge vlees- of visconsumptie is verwoestend voor het milieu


Vooral over dat laatste moeten we ons zorgen maken. Je eigen lichaam om zeep helpen is één iets; de hele mensheid in gevaar brengen is iets anders. Door één dag per week geen vlees of vis te eten kan je in één jaar tijd het volgende verwezenlijken (cijfers gepubliceerd in De Morgen):

• Je bespaart 170 kg CO2 per persoon
• Dat is evenveel als wanneer iedereen dit jaar 1.100 kilometer met de fiets zou rijden in plaats van met de auto
• Het is zelfs meer dan wanneer we ons huis een hele winter met één graad minder zouden verwarmen én in de zomer de airco uit laten staan
• We zouden evenveel besparen als wanneer we een half miljoen wagens van de weg zouden halen
• We besparen evenveel als wanneer we een jaar lang geen gebruik zouden maken van elektrische toestellen in huis

Op deze site vind je een tabel van de Vrije Universiteit Amsterdam waarin wordt berekend hoeveel CO2 je bespaart per extra dag dat je geen vlees/vis eet. De berekening is uiteraard gemaakt voor Nederland, maar geeft niettemin een goed beeld.
Bovendien is een vlees- en visloze dag de ideale gelegenheid om eens een ander gerecht uit te proberen. Maak bijvoorbeeld eens cannelloni gevuld met spinazie en ricotta. Of pasta met geitenkaas, kerstomaatjes en een roomsausje op basis van rucola en witte wijn. Mogelijkheden genoeg!

Advertenties

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: