Hitlerspek

Tijdens Wereldoorlog II aten de Hongaarse troepen Hitlerszalonna of “Hitlerspek”, een dikke bruine gelei op basis van pruimen of pompoen die in een lange staafvorm werd gegoten. De soldaten bewaarden de gelei in een krant en sneden er dikke plakken af om hun brood mee te beleggen of om samen met ander voedsel te koken.

Het woord zou zijn oorsprong vinden in de tijd toen Hongaarse soldaten nog onder Oostenrijks bewind stonden en spek deel uitmaakte van hun dagelijks rantsoen. Dat spek werd toen “Keizerspek” genoemd, verwijzend naar de Oostenrijkse keizer. Tijdens WO II kreeg het Hongaarse leger zijn voedselvoorraad van Duitsland, dat in plaats van spek een soort fruitgelei meegaf. De Duitse gelei was weinig populair onder de Hongaren, die het smalend “Hitlerspek” noemden naar analogie met het Oostenrijkse Keizerspek van vroeger. Tot in de jaren ’80 werd pruimenconfituur door veel Hongaren Hitlerspek genoemd.

Advertenties

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: