Soupe a l’oignon

Het ziet er niet naar uit dat de winter snel zijn koffers zal pakken, dus we kunnen onszelf maar beter extra in de watten leggen met een lekkere wintersoep. Deze Franse uiensoep is zeer eenvoudig en superlekker!

Wat hebben we nodig?

  • 40 g boter
  • 4 grote uien (+/- 600 g)
  • 1 liter rundsbouillon
  • 2 kopjes water
  • 2 laurierblaadjes
  • zout
  • peper
  • rode porto
  • geraspte kaas

Hoe gaan we te werk?

Snij de uien in ringen en daarna nog eens doormidden. Smelt de boter in een kookpot. Bak de uien op een zeer zacht vuurtje en roer geregeld om.  Na 20 minuten zet je het vuur iets hoger en bak je ze al omscheppend goudbruin.  Door de uien lang op een zacht vuurtje te stoven, verdwijnt de scherpe smaak en worden ze lekker zoet.

Voeg bouillon, laurier en water toe en laat de soep gedurende 30 à 40 minuten (zacht) koken. Voeg een scheut porto toe en laat nog eens 10 minuten pruttelen op een zacht vuurtje. Verwijder de laurierblaadjes, breng de soep op smaak met peper en zout. Schep wat uien uit de soep en mix de rest. Voeg de resterende uien weer toe. Serveer met geraspte kaas en 2 sneetjes brood uit de toaster.

Voor een variant op dit recept: vervang de porto door een scheut rode wijn of voeg op het einde eens een eetlepel tomatenpuree toe.

Sta je meteen te blèren bij het aansnijden van de eerste ui? Dan is deze speciale uienbril misschien een goede investering.

Recept gebaseerd op dit recept.

Advertenties

Tags:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: