De Grote Leugen

Fotograaf Pieter Hugo (1976) groeide op in Zuid-Afrika ten tijde van de Apartheid (1948-1990). In deze donkere periode was er weinig behoefte aan abstracte kunst: fotografen en andere kunstenaars beschouwden het als hun plicht om de onrechtvaardigheid en de stelselmatige discriminatie zo expliciet mogelijk aan de kaak te stellen. Weinig ruimte dus voor subtiliteit en nuance. Toen het apartheidsregime eindelijk werd afgeschaft, grepen veel kunstenaars terug naar abstractere kunstvormen, zo ook Pieter Hugo. Hoewel hij de toeschouwer wil doen stilstaan bij cultuurgebonden clichés, is het nooit zijn bedoeling om via zijn foto’s De Waarheid te verkondigen. Daarover zegt hij zelf: ”Ik ben wel veel wantrouwiger geworden over fotografie. Je kunt de waarheid nooit helemaal laten zien. Fotografie is de Grote Leugen.”.

Twee van zijn meest geloofde fotoreeksen zijn Nollywood en The hyena & other men.

Afrikaanse zombies

De term Nollywood verwijst naar de Nigeriaanse filmindustrie, die jaarlijks goed is voor een duizendtal films en daarmee verrassend genoeg de derde grootste filmindustrie ter wereld is, na Holly- en Bollywood. Met zijn fotoreeks Nollywood (2008) speelt Pieter Hugo gretig in op allerlei stereotypen over blank en zwart. Zo nemen de geportretteerde Afrikanen gedaantes aan van personages die we zonder erbij stil te staan als typisch westers (en dus blank) beschouwen. Denk aan Afrikaanse zombies, een zwarte Jezus en dito Star Wars-personages. Het resultaat is een reeks macabere foto’s die menig wenkbrauw zullen doen fronsen.

Slangen en hyena’s

Voor zijn andere fotoreeks, The hyena & other men (2007), volgde Hugo gedurende enkele maanden de zogenaamde Hyena Men: een groep rondtrekkende straatartiesten die allerlei exotische dieren (waaronder hyena’s, slangen en apen) africhten en hun boterham verdienen met circusoptredens en de verkoop van medicijnen. Ook hier smelt het journalistieke oog van Pieter Hugo samen met zijn gevoel voor kunst en esthetiek. Het resultaat is een reeks krachtige beelden van de Hyena Men en hun onalledaagse metgezellen.

Op deze site vind je een interessant interview tussen journalist Daniel Bertina en Pieter Hugo en hier vind je meer werk van de fotograaf.

Advertenties

Tags: , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: