On est quelquefois aussi différent de soi-même que des autres

Als geen ander beheerst Jonathan Franzen de kunst om menselijke relaties en de dynamiek ertussen weer te geven. In zijn derde roman De Correcties (2001) keerde hij het leven van de familie Lambert binnenstebuiten en doorheen de bijna 600 bladzijden van zijn laatste boek Vrijheid (2010) doet hij hetzelfde met het gezin Berglund. Vrijheid vertelt de geschiedenis van een hedendaags Amerikaans gezin, hier en daar opgeluisterd met kritische kanttekeningen over de politieke, maatschappelijke en economische realiteit van Amerika en de wereld in het algemeen. Franzen belicht al onze kleine kantjes, angsten en onzekerheden zonder daarbij in meedogenloos cynisme of moraliserend gezwam te vervallen. Vrijheid is een boek geworden waarin elk van ons zich kan herkennen als we eens vijf minuten eerlijk zijn tegen onszelf.

Het boek begint met een omschrijving van Patty en Walter Berglund zoals de buren hen zien: Patty als de sportieve en bijna ergerlijk perfecte huisvrouw die nooit last heeft van een slecht humeur en steevast koekjes bakt voor de verjaardag van de buren en Walter als de doodeerlijke maar ietwat sullige huisvader die zich meer bekommert om het behoud van enkele bedreigde vogelsoorten dan om zijn eigen vrouw en kinderen.

Vanaf het tweede hoofdstuk zien we de Berglunds vanuit het standpunt van Patty, die als autobiografe haar eigen leven en dat van haar gezin vertelt en meteen ook een heel ander licht werpt op het beeld dat je aanvankelijk over de personages had. Ze blikt terug op haar leven als kind en later als studente, wanneer ze Walter leert kennen samen met zijn charismatische kotgenoot Richard, een rebelse muzikant en fulltime rokkenjager en meteen ook het derde hoofdpersonage van dit boek. Franzen zoomt constant in en uit op de complexe haat-liefdeverhoudingen tussen Patty en Walter, Walter en Richard en uiteindelijk ook Patty en Richard.

De sterkte van Franzens personages zit vooral in de genuanceerde karakterbeschrijvingen. In Vrijheid komen geen eenzijdig goede of slechte, sterke of zwakke personages voor; enkel mensen van vlees en bloed die onderhevig zijn aan gevoelens van hoop, teleurstelling, opstandigheid, angst, boosheid en depressie en die zich naargelang de situatie en de periode in hun leven helemaal anders gaan gedragen. Of zoals de Franse schrijver F. de La Rochefoucauld ooit zei: “On est quelquefois aussi différent de soi-même que des autres”.

Vrijheid volgt de personages op hun innerlijke reis naar volwassenheid, die onvermijdelijk wordt gekenmerkt door ups en downs, om te eindigen bij aanvaarding en schoonheid. © RC

Titel: Vrijheid (oorspronkelijke titel: Freedom)
Auteur: Jonathan Franzen (vertaling: Peter Abelsen)
Uitgeverij: Prometheus
Aantal pagina’s: 588
ISBN: 978 90 446 1439 8

Advertenties

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: