Het leven is een feest waarop niet iedereen welkom is

De 24-jarige Belgische cartoonist en illustrator Brecht Evens (1986) bracht vorig jaar zijn vierde boek uit, de grafische novelle Ergens waar je niet wil zijn. Al bij de kaft ben je verkocht door de spetterende kleuren en de originele tekenstijl.

Donker en broeierig

Op het eerste zicht lijkt de verhaallijn van Ergens waar je niet wil zijn zeer eenvoudig. We volgen het nachtleven van enkele twintigers die elkaar thuis en in de nachtclub Disco Harem opzoeken, een donker en broeierig oord waar allerlei flamboyante en artistieke figuren elkaar vinden. De meeste personages kennen elkaar van vroeger, maar lijken in de loop der jaren wat uit elkaar gegroeid. Hoewel de uitbundige feestjes de achtergrond vormen waartegen het verhaal zich afspeelt, gaat dit boek niet enkel over amusement. Integendeel. Het lijkt wel alsof Brecht Evens het feestgedruis juist gebruikt om gevoelens van onzekerheid, eenzaamheid en ontreddering extra in de verf te zetten.

Bonte mensenmassa

En dat “in de verf zetten” mag je zeer letterlijk nemen. Alle scènes zijn opgebouwd uit in elkaar overvloeiende lijnen en vlakken van verdunde ecoline, waarop hier en daar enkele personages en details met scherpe contouren zijn uitgewerkt. Dat levert bladzijde na bladzijde prachtige schilderijen op, waarin het kleurgebruik niet zonder betekenis is. Zo wordt de populaire en charismatische Robbie steevast weergegeven in een schakering van levendige en rijke blauwtinten, terwijl de onzekere en timide Gert als een transparante grijze muis door het verhaal sluipt. Het contrast kon niet duidelijker zijn. Doordat elk personage zijn eigen kleurenpallet heeft, blijven ze herkenbaar in de grote, bonte mensenmassa’s die de bladzijden vullen. Alle scènes zijn zeer zwierig getekend, met verdraaide perspectieven en zonder tekstballonnen of omkadering, wat het geheel een opzwepend soort beweging en ritme meegeeft. Alsof je er zelf bij bent.

Tussen de hoofdpersonages en de figuranten bestaat overigens een zeer levendige interactie. Zo verwijst één van de achtergrondfiguren op een bepaald moment letterlijk naar zijn werk als figurant, waarna hij even snel weer uit het beeld verdwijnt. Het boek zit vol met dergelijke kleine verwijzingen, die bij elke nieuwe leesbeurt beetje bij beetje aan de oppervlakte komen.

Momenteel is Brecht Evens aan een nieuw boek bezig, waarin zijn enorme grafisch talent ongetwijfeld nog verder zal evolueren. Op zijn site krijg je alvast een voorsmaakje van zijn nieuwe werk. In afwachting daarvan is er dus Ergens waar je niet wil zijn. Doe jezelf een plezier en koop dit boek nu meteen. © RC

Ergens waar je niet wil zijn (2009)

Scenario en grafisch werk: Brecht Evens
Uitgeverij Oogachtend
Prijs: 24 euro
ISBN: 9789077549513

Advertenties

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: