Binnengluren met Nigel Van Wieck

“If you could say it in words there would be no reason to paint.”

Een quote van Edward Hopper die zeker niet zou misstaan bij de gelijkaardige schilderijen van Nigel Van Wieck (1949). Beide kunstenaars zadelen de toeschouwer op met een bevreemdend gevoel dat maar moeilijk in woorden te vatten is.

Toen Nigel Van Wieck eind jaren ’70 van Engeland naar New York verhuisde, kwam hij in contact met het werk van de Amerikaanse schilder Edward Hopper, waarmee hij meteen een sterke verwantschap voelde. De gelijkenissen tussen het oeuvre van beide schilders zijn dan ook frappant, zowel qua stijl als qua inhoud. Net als Hopper is Van Wieck gefascineerd door mensen die in gedachten verzonken voor zich uit staren, zich niet bewust van hun omgeving of de aanwezigheid van anderen. Dat geeft zijn werk iets voyeuristisch. Als toeschouwer heb je het gevoel dat je stiekem naar iemand zit te kijken zonder dat die persoon zich daar bewust van is.

De taferelen die hij schildert zijn bijna filmische momentopnames: je wordt midden in het verhaal gedropt, vaak vanuit een hoek die je het gevoel geeft achter een camera te staan, en vraagt je af wat er aan de scène voorafging. Ook typisch voor zijn manier van schilderen is de kille sfeer die hij steevast weet op te roepen. Het meedogenloos harde zonlicht dat hier en daar wordt afgewisseld door donkere schaduwpartijen, draagt bij tot dat bevreemdende effect. Het geeft zijn schilderijen een raar soort spanning, waardoor je als toeschouwer een beetje ongemakkelijk wordt. Je hebt het gevoel dat er iets niet klopt.

Ook al waart die desolate sfeer doorheen zijn hele oeuvre, de decors waarin de scènes zich afspelen zijn heel uiteenlopend: van een levendig en mondain dansfeest of bal masqué tot een verlaten trein, een strand, een woonkamer of een park. Onder het penseel van Nigel Van Wieck worden zelfs de banaalste taferelen uiterst fascinerend om naar te kijken.

Op zijn site vind je nog meer schilderijen.

Advertenties

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: