The Human Camera

Onze hersenen hebben ongelooflijke capaciteiten. Bij een gewone mens komen die echter zelden helemaal tot uiting, omdat die hersencapaciteiten verdeeld worden over 1001 verschillende vaardigheden (spreken, lezen, interactie met de omgeving, het indelen van en reageren op allerlei externe stimuli, …). Autisten hebben het vermogen om externe stimuli volledig buiten te sluiten, waardoor ze in staat zijn om alle afleiding van buitenaf te blokkeren en al hun energie op één iets te focussen. De Londense Stephen Wiltshire is zo iemand. Hij wordt ook wel “the Human Camera” genoemd omwille van zijn talent om na een kort uitzicht over een stad, grote delen van die stad volledig uit het hoofd te kunnen natekenen, met een ontstellend oog voor detail. Hij lijkt wel een levende versie van Google Earth.

Als kind was hij stom (in de zin van “niet kunnen spreken”) en interageerde hij amper met zijn omgeving. Op driejarige leeftijd werd de gevreesde diagnose gesteld: Stephen was autistisch. Hij beschikte niet over taal als communicatiemiddel en leefde volledig teruggetrokken in zijn eigen wereldje.
Op vijfjarige leeftijd ontdekten leraars op school dat hij constant zat te tekenen. Hij begon met het tekenen van dieren, ging over op Londense bussen en raakte uiteindelijk gebiologeerd door gebouwen. Zijn leraars wilden hem stimuleren om te leren spreken door af en toe zijn tekenmateriaal weg te nemen, zodat hij verplicht was erom te vragen. Beetje bij beetje begon hij klanken te produceren, tot hij zijn eerste woordje sprak, heel toepasselijk “papier”. Tegen dat hij 9 was, kon hij normaal spreken.

Ondertussen is hij wereldberoemd door zijn overweldigende stadspanorama’s van ondermeer Londen, Sydney, Los Angeles, Toronto, New York en Tokyo.

In onderstaand filmfragment wordt Stephen met een helikopter rondgevlogen boven Rome. Na een vlucht van 45 minuten begint hij aan een tekenrace van maar liefst 3 dagen, waarin hij het grootste deel van de stad volledig uit het hoofd natekent.


Meer tekeningen vind je op zijn site.

Advertenties

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: