Gebroken vogeltjes

IJle, zweverige stemmen, haperende elektronische ritmes en onconventionele instrumenten zoals een zingende zaag, accordeons, ukeleles en speelgoedmicrofoontjes. Dat kan je verwachten van de experimentele IJslandse band Múm.

Net als veel andere IJslandse muzikanten maakt Múm zeer desolate muziek die bijna uit een andere wereld lijkt te komen. Niet verwonderlijk als je opgroeit op een eiland dat vooral uit gletsjers en lege, open vlaktes bestaat en amper 300.000 inwoners telt. De nummers van Múm weerspiegelen de IJslandse roots van de bandleden: niet enkel zijn de titels en teksten vaak in het IJslands, ook voor hun samples maken ze vaak gebruik van lokale natuurgeluiden. Maar vergis je niet: naast hun respect voor de IJslandse tradities en geschiedenis, vinden de leden van Múm het even belangrijk om vooruit te blikken. Ze gaan op een zeer creatieve manier om met muziek en proberen constant nieuwe dingen uit, waardoor ze moeilijk in een bestaand genre onder te brengen zijn.

Onderwatermuziek

Om hun muziek zo origineel en fris mogelijk te houden, nemen ze elk album op een andere plaats op en experimenteren ze er gretig op los tijdens live performances. Zo maakten ze enkele jaren geleden een paar nummers, onder andere “Faraway Swimming Pool”, speciaal voor een luistersessie onder water. Voor de performance kochten ze een batterij Amerikaanse militaire onderwaterspeakers, die ze in een openbaar zwembad in Reykjavik installeerden. De fans konden dus niet anders dan hun badpak aantrekken en een duik nemen in het lokale zwembad om van de onderwatermuziek te kunnen genieten. Daarover zegt stichtend bandlid Örvar Smarason: “Music sounds differently in the water. It doesn’t have a lot of bass, but it is very clear. If you swim away from the speaker, the sound is just as strong as if you’re close to it. We tried to capture that feeling on the album, making frequencies that are extremely shimmering, just like in the water.”.

Hun niet te stillen honger naar vernieuwing wordt ook duidelijk als je de bezetting van de groep bekijkt: Múm begon aanvankelijk als duo, waarna de groep ettelijke keren uitbreidde en weer inkromp. Daardoor traden in de afgelopen 13 jaar bijna 20 bandleden aan en af, wat van Múm een levend organisme maakt dat constant blijft evolueren.

Múm – Ballad Of The Broken Birdie

Geniale videoclip bij het nummer “They Made Frogs Smoke ‘Til They Exploded”

Advertenties

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: