Modern dance styles? I just love a slow foxtrot

Wie dacht dat alle oudjes in hun schommelstoel voor de open haard zitten te breien en tegen 8 uur ’s avonds in bed kruipen, zit er goed naast. Meet Zelda Kaplan, de 90-jarige club-hopper uit New York!

Everybody’s darling

Zelda lijdt al een hele tijd aan slapeloosheid en heeft er niet beter op gevonden dan uit te gaan tot de zon opkomt en ten vroegste om 2 uur ’s namiddags uit haar bed te kruipen. Ze is gemakkelijk te herkennen aan haar typische kledij met Afrikaanse prints, grote zonnebril en gigantische hoed en is een graag geziene gast in het New Yorkse nachtleven. Zelfs in de hipste clubs wordt ze als een ster onthaald en iedereen wil met haar op de foto. Zelf zegt ze het gezelschap van de jeugd te verkiezen boven leeftijdsgenoten, die naar haar mening iets te veel zeuren over kwaaltjes en fysieke ongemakken.

Van huisvrouw naar feestbeest

La Kaplan is nochtans niet altijd zo’n feestbeest geweest. Ze groeide op in het gemoedelijke New Jersey op een afgelegen boerderij, trouwde voor haar twintigste met een advocaat en enkele jaren later met een dokter. Na een rustig en burgerlijk leven als huisvrouw, scheidde ze eind jaren ’60 van haar tweede man, waarna ze richting New York trok en zichzelf opnieuw uitvond. Ze aanvaardde een baantje als instructrice voor ballroom dancing en begon zich te verdiepen in de Afrikaanse cultuur.

Enkele jaren later besloot ze haar droom waar te maken en ze vertrok voor enkele weken naar Ghana. De vonk sloeg meteen over en sindsdien is ze bijna elk jaar teruggeweest om het Afrikaanse continent rond te reizen. Als overtuigde feministe voelt ze zich geroepen om overal waar ze komt Afrikaanse vrouwen te informeren over hun rechten, anticonceptie en geboortebeperking. Uit elke streek neemt ze enkele rollen textiel met typisch Afrikaanse prints mee, zodat ze thuis weer een paar flitsende nieuwe outfits kan maken.

Een trage foxtrot en een glaasje champagne

Want uiterlijk en elegantie vindt Zelda zeer belangrijk. Dat staat haar ook het meeste tegen aan de hedendaagse jeugd: dat ze er zo onverzorgd en slordig bij lopen. Ook moderne muziek- en dansgenres à la R&B vindt ze maar niets. Daarover zegt ze zelf: “To me, the dancing that young people do in clubs is exercise. There’s no skill involved. And why do they dress like slobs? I like to dress up.” Verder drinkt ze enkel champagne of een glaasje shiraz en zorgt ze dat ze er altijd piekfijn uitziet. Niet voor niets mag ze onder haar schare fans een hele reeks artiesten, modellen en modeontwerpers, zoals Karl Lagerfeld, rekenen. Iedereen ziet haar als een positief rolmodel voor het ouder worden in stijl en daar gaat ze volmondig mee akkoord: ”I want to be an example for young people so they aren’t afraid of growing old and a lesson to old people that you can be productive. You don’t have to sit around and wait for death. I’m a curious person, I want to keep learning until it’s over. And when it’s over, it’s over.”

Tip: als de video hierboven niet meteen afspeelt, gewoon de afspeelknop een beetje naar rechts verschuiven met de muis.

Advertenties

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: