Lekker gemarineerd

Buiten is het 20°C en iedereen loopt weer rond in wapperende jurkjes en sandalen alsof hij nooit iets anders heeft gedaan. Hoog tijd om dat aangekoekte rooster uit de garage te slepen en klaar te maken voor de barbecue! En wat is er beter op de grill dan een gemarineerde lap vlees? Een marinade maakt vlees niet alleen lekkerder, maar zorgt er ook voor dat het al zijn vocht vasthoudt en dus mooi sappig blijft.

Dit zijn enkele nuttige tips voor het marineren van vlees:

– Gebruik geen of weinig zout, want zout zorgt ervoor dat je vlees zijn smaak verliest. Wacht liever met zout tot na het marineren.

– Je kan vooraf sneetjes maken in het vlees om de marinade nog beter te laten doordringen.

– Leg vlees nooit in een metalen kom om te marineren, gebruik altijd aardewerk of glas. Metaal kan het vlees een slechte smaak geven.

– Marineer vlees of vis nooit op kamertemperatuur, maar altijd direct als het uit de koelkast komt. Zet het ook na het marineren meteen weer in de koelkast om de groei van bacteriën tegen te gaan.

– Draai het vlees af en toe om, zodat het aan beide kanten even goed gemarineerd wordt.

– Door vlees te marineren met ingrediënten die van nature zuur zijn, zoals azijn en het sap van citrusvruchten, wordt het een stuk malser.

– Voor je het gemarineerde vlees op de barbecue legt, laat je het best een paar minuten uitdruppen, zodat de marinade niet in het vuur terechtkomt (risico op vlammen).

– Gebruik je een marinade op basis van honing (lekker bij ribbetjes), draai het vlees dan geregeld om op de barbecue. Honing verbrandt namelijk gemakkelijk en niemand houdt van zwartgeblakerde ribbetjes.

Enkele recepten

Met deze zelfgemaakte marinades zal je gegarandeerd indruk maken op familie en vrienden en de nodige afgunstige blikken van de buren oogsten! Marineer het vlees bij voorkeur enkele uren voor het eetfestijn, zo heeft de marinade genoeg tijd om in het vlees door te dringen. De verhouding van de ingrediënten hangt af van eigen smaak, daarom staan er geen hoeveelheden bij.

Marinade voor rundsvlees:

Ketchup – Olie – Bruine suiker – Curry – Zwarte peper, gemalen – Tijm – Geperste knoflook – Laurier

Marinade voor varkensvlees:

Graanmosterd – Olie – Gembersiroop of gemberpoeder – Honing – Ketjap manis (zoete Indonesische sojasaus) – Witte wijnazijn – Rozemarijn – Tijm – Zwarte peper, gemalen

Marinade voor gevogelte:

Geperste knoflook – Fijngesnipperde sjalot – Fijngesneden, ontvelde tomaten – Olie – Citroensap – Paprikapoeder – Koriander

Marinade voor schapenvlees

Rode wijn – Geperste knoflook – Lichtbruine suiker – Graanmosterd – Zwarte peper, gemalen – Laurier

Marinade voor ribbetjes:

Geplette knoflook – Balsamicoazijn – Honing – Ketchup – Paprikapoeder – Zwarte peper, gemalen

Marinade voor vis:

Olijfolie – Graanmosterd – Citroensap – Dille – Droge witte wijn – Zwarte peper, gemalen

Meer recepten vind je hier.

Advertenties

Tags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: