Uit de sokken geblazen

“Riot Jazz”. Zo omschrijven de leden van Youngblood Brass Band hun eigen muziek, waarschijnlijk na verschillende mislukte pogingen van journalisten om de groep te categoriseren. En dat is niet eens zo’n slechte benaming voor hun muziek, die een vinnige mix is van jazz, funk, hiphop en traditionele New Orleans brass band (denk aan een fanfare, maar dan veel cooler). Hun nummers klinken als een goed georganiseerde chaos, wat niet verwonderlijk is met maar liefst 9 bandleden. Die drukke bezetting zorgt voor een indrukwekkende reeks instrumenten, waaronder een uitgebreide blaassectie met ondermeer saxofoon, trombone, trompet en sousafoon. Voeg daar wat opzwepende percussie en spoken word met een boodschap aan toe en je krijgt zeer energieke en bij momenten zelfs bezeten muziek.

Punkattitude

De band werd opgericht door sousafonist Nat McIntosh en percussionist/tekstschrijver Dave Henzie-Skogen. Beide muzikanten leerden elkaar kennen in de Oregon High school en speelden voor het eerst samen in 1994, onder de nogal vergezochte naam One Lard Biskit Brass Band. Later kwam er een hele resem muzikanten bij en werd de groepsnaam veranderd in Youngblood Brass Band.
Naast hun eigen, originele geluid is vooral ook hun doorgedreven DIY/punkattitude en sociaal engagement opmerkelijk. Zo hebben ze een eigen platenlabel opgericht, Layered Music, dat zich naast het onderbrengen van experimentele groepen à la Cougar (ondertussen bij Ninja Tune) ook inzet voor de lokale jeugd. Overal waar ze komen, bezoeken ze scholen om er lezingen over muziek te geven en gratis workshops te organiseren voor beginnende muzikanten.

Youngblood Brass Band was eerder al te gast op Pukkelpop en op donderdag 3 juni zijn ze eindelijk weer in België, dit keer om de Brusselse Vk in vuur en vlam te zetten. Dit jong geweld zal je gegarandeerd uit je sokken blazen!

Een voorsmaakje van hun muziek vind je hier, klik op de nummers onder “Audio Player”.

Advertenties

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: