Artistieke LSD-trip

Klik op afbeelding voor groter formaat

Dikke lagen olieverf die met slordige, krachtige vegen haastig op het doek worden gesmeerd. Zo kan je de schilderijen van Allison Schulnik nog het best omschrijven. De reeks disciplines die ze beheerst is indrukwekkend: naast schilderkunst houdt ze zich ook bezig met animatiefilm, beeldhouwkunst, tekenen, pottenbakken, dans en muziek. Ondanks die uiteenlopende media heeft ze toch een consequente, eigen stijl ontwikkeld die vooral gekenmerkt wordt door beweging en expressie. Gevraagd naar de oorsprong van haar speciale verf- en sculptuurtechniek, antwoordt ze: “I really just make work and I don’t really think about it. I like to see the material move, breathe and melt. I don’t like things to stay static.”

Zowel haar schilderijen als kleisculpturen zijn een wervelende chaos van samensmeltende vormen en kleuren, waardoor veel van haar kunstwerken eruitzien als een LSD-trip. Met hout, klei en verf creëert ze een fantasiewereld die bewoond wordt door outcasts: trieste, kwetsbare en bizarre creaturen zoals dakloze clowns, harige monsters, levende geraamtes en allerlei ongedierte. Haar werk balanceert constant tussen mooi en afstotelijk, speels en donker.

Langharige zwerver

Onlangs werd ze door de Amerikaanse indierockband Grizzly Bear gevraagd om een videoclip te maken bij het nummer Ready, Able (van hun laatste album Veckatimest). De samenwerking kwam tot stand nadat Allison Schulnik de band zelf had gecontacteerd omdat ze één van hun nummers wou gebruiken bij haar animatiefilm Hobo Clown. De leden van Grizzly Bear waren zodanig onder de indruk van haar werk dat ze haar kort nadien vroegen om een videoclip te maken. Schulnik kwam op de proppen met een dromerig en kleurrijk stop-motion filmpje dat het nummer van Grizzly Bear een extra dimensie geeft. Hoofdpersonage van het filmpje is Long Hair Hobo, een kruising tussen een zwerver en een yeti die in een woud rondloopt en plots een andere versie van zichzelf ziet staan aan de overkant van het water. Haar animatiefilmpjes zijn een perfecte synthese van haar schilderijen en sculpturen.

Met haar laatste tentoonstelling Home for Hobo oogstte Allison Schulnik al succes in Londen, Rome, New York en Los Angeles. Na de clip voor Grizzly Bear lijkt ze definitief gelanceerd.

www.allisonschulnik.com

Advertenties

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: