En wat hebben we vandaag geleerd?

We weten al een tijdje dat Piet Huysentruyt met een stralende glimlach de waterige chicons, schiftende sauzen en brokkelende île flottantes van allerlei prutsende hobbykoks zó omtovert tot viersterrenvoer.

Vandaag hebben we ook geleerd dat Piet de beste vollovang ter wereld maakt (voor de niet-West-Vlaming: vol-au-vent). Niet gezeverd mensen: neem nu meteen een kookpot, smijt die kip erin en laat dat goedje pruttelen want met dit recept scóór je. Bovendien is het zeer eenvoudig en duidelijk uitgelegd. Reken op een goed anderhalf uur voor de volledige bereiding.

Vanzelfsprekend te serveren met frietjes of kroketten, nam nam.

Wat moet je in huis halen?

Ingrediënten vol-au-vent (voor 4 personen)

  • 1 volledige kip (ik gebruik de Saint-Severkip, een kip die in vrijheid wordt gekweekt in de bossen van de Franse streek “les Landes” en 100 % natuurlijke voeding krijgt. Zeer goede smaak. Is verkrijgbaar bij Delhaize)
  • 1 l water
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 1 preistengel
  • 1 stengel bleekselder
  • 1 ui
  • peper en zout
  • 250 g gehakt
  • 1/2 citroen
  • bloem
  • champignons
  • peterselie

Voor de saus

  • 75 g boter
  • 75 g bloem
  • 1/4 l melk
  • 3/4 l kookvocht (de bouillon die je van de kip hebt getrokken)
  • 2 eierdooiers
  • 2 dl melk

Bereidingswijze

  1. Doe 1 l water (mag beetje meer zijn) in een kookpot met dikke bodem
  2. Leg hierin de kip in z’n geheel
  3. Doe er de prei, selder en ui in hun geheel in (ik snijd ze toch in een paar grote stukken)
  4. Voeg de kippenbouillon toe en kruid goed met peper en zout
  5. Laat 45 minuten doorkoken
  6. Maak gehaktballetjes ter grootte van een knikker (zorg dat ze allemaal even groot zijn) en rol ze door de bloem
  7. Haal na 45 minuten de kip en de groenten uit het kookvocht. Giet het kookvocht niet weg want je hebt het straks nodig voor de saus (+/- 750 ml)! De groenten mag je wel weggooien, die heb je enkel gebruikt om de bouillon op smaak te brengen.
  8. Kook de gehaktballetjes gedurende 10 minuten in het kookvocht
  9. Ontbeen ondertussen de kip en snijd in middelgrote stukken
  10. Maak een roux van boter en bloem
  11. Doe er de melk en het kookvocht bij en roer goed met een garde
  12. Doe het sap van een halve citroen bij de roux
  13. Doe er de kip, de schijfjes rauwe champignons en de gehaktballetjes bij
  14. Klop in een aparte kom 2 eierdooiers en 2 dl melk los
  15. Vlak voor het serveren meng je dit door de rest van mengsel
  16. Versnipper wat peterselie in de saus en versier ook de borden ermee

Extra tips

  • Gebruik een hele kip, en niet enkel kippenborsten of -billen. Het vel en de beenderen geven extra smaak
  • Haal de balletjes door de bloem zodat ze niet aan elkaar blijven plakken
  • Kook de balletjes apart in het kookvocht, zodat ze gekookt bij de roux komen
  • De eitjes en de melk er achteraf bijvoegen zorgt voor een vol-au-vent die meer gebonden is

Smakelijk!

Gebaseerd op een artikel van de site http://www.hungryfeelings.be/index.php naar een recept van Piet Huysentruyt.

Advertenties

Tags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: