Een cursus zagen

Daarnet op Youtube gevonden: The Saw Lady. Geen foute B-film waarin koppen worden afgezaagd, maar een New Yorkse die een zaag bespeelt. En er zowaar nog een aannemelijk geluid uit krijgt ook. Het geluid van de muzikale zaag klinkt bij momenten als een vrouwelijke operastem of het hoge, vibrerende geluid van de theremin.

Na wat research blijkt dat het bespelen van de zaag al sinds het begin van de 20ste eeuw in zwang is. Vanaf de jaren ’40 raakte de zingende zaag wat in de vergetelheid, om enkele decennia later weer op te duiken. Ook op verschillende hedendaagse platen komt het instrument aan bod, o.a. op het debuutalbum van Laura Gibson “If You Come to Greet Me” (2006).

Het zal wel niemand verbazen dat dit curieuze instrument een enorme hype is in Japan. De tweede link hieronder toont een performance van Sakita Hajime, die de muzikale zaagtechniek tot in de puntjes heeft verfijnd. Voor akelige precisie moet je bij de Jappen zijn natuurlijk…

Enthousiaste doe-het-zelvers vinden een muzikale zaagcursus op www.sawlady.com. Bedek wel je ogen, want de site is aartslelijk.

Advertenties

Tags:

2 Reacties to “Een cursus zagen”

  1. evy Says:

    wat een devotie! en check vooral het geruite broeksje!

  2. Gebroken vogeltjes « ondergrauw Says:

    […] zweverige stemmen, haperende elektronische ritmes en onconventionele instrumenten zoals een zingende zaag, accordeons, ukeleles en speelgoedmicrofoontjes. Dat kan je verwachten van de experimentele […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: