FLOOD!


Eric Drooker (1958, New York) is een Amerikaanse schilder, illustrator en graphic novelist. Zijn werk verschijnt regelmatig in The New York Times en The Guardian.

In 1992 verscheen FLOOD!, een beeldroman (graphic novel) die zich afspeelt in een kille metropool waar armoede en vervreemding de plak zwaaien. De fictieve stad is duidelijk op New York gebaseerd, afgaande op enkele bekende gebouwen en uitzichten, maar het verhaal zou zich in eender welke grootstad kunnen afspelen.

Grimmige metropool

In FLOOD! volgen we een eenzaat die in barre weersomstandigheden door de straten van New York dwaalt.

In het eerste hoofdstuk (“Home”) verliest het hoofdpersonage zijn werk in de fabriek, om vervolgens na allerlei omzwervingen als dakloze op straat te belanden. Het tweede hoofdstuk (“L”) speelt zich volledig af in de New Yorkse underground, de ingewanden van de stad, waar hij in een heftige, psychedelische droom wegglijdt over primitieve volkeren, donkere oerwouden en exotische beesten. Op het einde van het tweede hoofdstuk wordt hij hardhandig uit zijn trip gewekt en vlucht hij terug naar boven, naar het daglicht. In het derde hoofdstuk (“Flood”) zet het hoofdpersonage zich aan een tekentafel in een armzalige flat en begint hij een verhaal te tekenen, terwijl overal rond hem het regenwater binnensijpelt. Het verhaal dat hij tekent vloeit steeds meer samen met de werkelijkheid, tot het hoofdpersonage er letterlijk volledig in wordt ondergedompeld.

In het boek worden constant sprongen gemaakt tussen werkelijkheid en fictie. Deze complexe vertelstructuur en Drookers gedetailleerde tekenstijl zorgen ervoor dat je het boek gemakkelijk verschillende keren kan lezen. Je komt telkens weer nieuwe dingen te weten die je de vorige keer waren ontgaan.

Visuele communicatie

Het “graphic” in graphic novel mag je voor FLOOD! zeer letterlijk nemen: in het hele verhaal komt geen enkel woord voor. De auteur verwijst in zijn tekeningen ook constant naar woordenloze communicatie zoals graffiti, primitieve muurschilderingen en logo’s.

De techniek die Eric Drooker voor zijn tekeningen gebruikt heet scratchboard. Daarbij vertrekt de kunstenaar van een volledig zwart oppervlak waarin vervolgens stukken worden weggekrast. Het resultaat is een krachtige zwart-wit tekening die een sterke gelijkenis vertoont met lino- en houtsnedes.

Frans Masereel

Inspiratie voor stijl en inhoud vond Drooker onder andere bij de Vlaamse graficus en houtsnijder Frans Masereel (1889-1972), die in zijn boek De Stad (1925) ook het moderne leven in een grootstad beschreef en de vervreemding, anonimiteit & eenzaamheid die daarmee gepaard gaan. Ook het maatschappijkritische van Masereels werk is bij Drooker nooit ver weg. Zo zijn veel van zijn tekeningen een aanklacht tegen onderdrukking, slavernij en het brute machtsvertoon van politie en leger.

Propaganda

Drooker is overduidelijk links georiënteerd en stimuleert activisten over de hele wereld om zijn artwork te gebruiken. De stijl van zijn vroegste werk doet denken aan communistische propaganda uit de eerste helft van de 20ste eeuw. De laatste jaren probeert hij daar bewust afstand van te doen door onder andere meer kleur en een vloeiender tekenstijl te gebruiken. Dat betekent echter niet dat hij afstand doet van zijn politieke ideeën. Daarover zegt hij zelf: “I’m still very concerned with trying to persuade people of certain ideas, educate them. But I think I could be more effective if the propaganda doesn’t look like propaganda.”

Art is a weapon - Eric Drooker

Hoewel hij een hele tijd aan de weg heeft moeten timmeren om enige bekendheid te verwerven, is Eric Drooker tegenwoordig een referentie op het vlak van graphic artwork. Naast kranten en tijdschriften gebruikten ook verschillende bands al zijn tekeningen voor hun platenhoezen, waaronder Faith No More (King for a Day, Fool for a Lifetime) en Rage Against the Machine (The Ghost of Tom Joad).

Zoals voor veel goede dingen geldt ook voor FLOOD!: hoe meer je het leest, hoe beter het wordt. Een aanrader.       © RC

***FLOOD! A Novel in Pictures (Tenth Anniversary Edition) – Eric Drooker (ISBN: 1-56971-821-0)***

Advertenties

Tags: ,

Eén reactie to “FLOOD!”

  1. Een aanslag op de goede zeden « ondergrauw Says:

    […] animatie en fragmenten uit het gedicht. De animatie is gebaseerd op werk van grafisch kunstenaar Eric Drooker. Geen toeval als je weet dat de man in 1996 door Ginsberg zelf werd gevraagd om een bundel met […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: